23 ARALIK 1930 MENEMEN OLAYI >> SESLİVATANİM.COM
23 ARALIK 1930 MENEMEN OLAYI
Seslivatanim.com olarak sizi unutmadık unutmayacağız. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatınız.
23 aralık 1930 sabahı namazından sonra Manisa’ dan gelen çember sakaklı,sarıklı cübbeli dördü silahlı 6 adam camiden aldıkları yeşil bayrağı yola dikerek silah zoruyla adam toplamaya çalışırlar. Şeyh Esat’ın Manisa’da Nakşibendi tarikatını yaymakla görevlendirdiği Laz İbrahim tarafından yönlendirilen , Giritli Derviş Mehmet, Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan vardı. Derviş Mehmet camide namaz kılanlara kendini “ mehdi” olarak tanıtarak dini korumaya geldiklerini söyledi. Arkalarında 70 bin kişilik halife ordusu olduğunu, Öğle saatine kadar şeriat bayrağının altında toplanmayanları kılıçtan geçireceklerini söylediler. Bayragın etrafında dönmeye ,tekbir getirmeye zikretmeye , “ şapka giyen kafirdir! Yakında yeni şeriata dönülecektir” diyerek ahaliden bazı kişileri kılıçtan geçirirler.
Olayın ilçedeki askeri birlik tarafında duyulmasıyla alay komutanı yedek subay olan Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay bir manga asker ile olay yerine gelir. Askerin yanından ayrılarak onların arasına giren Kubilay’ı yaraladı. Bunu gören askerler ateş açtılar fakat tüfeklerindeki öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleriydi. Derviş Mehmet “ bana kurşun işlemiyor” diyerek halkı kandırmaya çalıştı. O sırada cami avlusuna kaçan yaralı haldeki Kubilay’ ı yakalayarak testere ağızlı bağ bıçağını çıkararak Kubilay’ın başını kesti. Kubilay’ın başını yeşil bayrak olan sopaya iple baladılar.Olay yerine yetişen Bekçi Hasan ve bekçi şevki isyancılardan birini yaralamalarına rağmen açılan ateş sonucu öldüler. Arkadan yetişen diğer askeri birlik “teslim olun çağrısı” yapmalarına rağmen çıkan çatışmada Derviş Mehmet de içlerinde olmakla birlikte bazıları ölür, bazıları kaçar.
Mustafa Kemal Atatürk’ ün 28 aralık 1930 günü gönderdiği başsağlığı telgrafında “ Mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen’deki ahaliden bazılarının alkışla tasvipkar tavırda bulunmalarının bütün Cumhuriyetci ve vatanperverler için utanılacak bir hadise” olduğunu belirtti.
General Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan divanı harp Mahkemesinde 24 ocak 1931 günü iddianame okundu ve 29 ocak 1931 gününde biri ölmüş 37 sanık için idama mahkum edilmesine, 41 kişiye çeşitli hapis cezaları verilmesine 40 kişinin sorumsuzluk nedeniyle salıverilmesine 27 sanığın beraatine karar verildi. İdam mahkumlarından 6 sının yaşı küçük olduğu için idam cezaları agır hapse çevrildi. TBMM Adalet divanı 2 idamın cezasınıda 2 yıl hapse cevirdi. Klan 28 sanıkta 3şubat 1931 gecesi Menemen’de idam edildi. Olayın hemen ardından da Menemen’de devrim şehidi olan iki bekçi ve Kubilay adına anıt dikildi.
Üzerinde “ İnandılar, dövüştüler öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz “ yazılıdır.
Seslivatanim.com << Engüzel sohbet adresimiz.
Yazar : 609
23 Ara Ctesi 13:58
3154 Görüntüleme